Στιγμιότυπα και στιγμιότυπα οθόνης

Μπορείτε να βγάλετε μια εικόνα της οθόνης σας (ένα στιγμιότυπο) ή να καταγράψετε ένα βίντεο του τι συμβαίνει στην οθόνη (ένα στιγμιότυπο οθόνης). Αυτό είναι χρήσιμο αν για παράδειγμα θέλετε να δείξετε σε κάποιον πώς να κάνει κάτι στον υπολογιστή. Τα στιγμιότυπα και τα στιγμιότυπα οθόνης είναι απλά κανονικά αρχεία εικόνας και βίντεο, έτσι μπορείτε να τα στείλετε και να τα μοιραστείτε στο διαδίκτυο.

Λήψη στιγμιότυπου

 1. Open Screenshot from the Desktop.

 2. Στο παράθυρο Στιγμιότυπο, επιλέξτε αν θα καλύψετε όλη την οθόνη, το τρέχον παράθυρο, ή μια περιοχή της οθόνης. Ορίστε μια καθυστέρηση αν χρειάζεται να επιλέξετε ένα παράθυρο ή αλλιώς ορίστε την επιφάνεια εργασίας σας για το στιγμιότυπο. Έπειτα επιλέξτε οποιαδήποτε εφέ θέλετε.

 3. Κάντε κλικ στο Λήψη στιγμιότυπου οθόνης.

  If you selected Selection, the pointer changes into a crosshair. Click and drag the area you want for the screenshot.

 4. Στο παράθυρο Αποθήκευση στιγμιότυπου, εισάγετε ένα όνομα αρχείου και επιλέξτε έναν φάκελο, έπειτα κάντε κλικ στο Αποθήκευση.

  Εναλλακτικά, εισάγετε το στιγμιότυπο άμεσα στην εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας χωρίς να το αποθηκεύσετε πρώτα. Κάντε κλικ στο Αντιγραφή στο πρόχειρο, έπειτα επικολλήστε την εικόνα στην άλλη εφαρμογή, ή σύρετε την μικρογραφία του στιγμιότυπου στην εφαρμογή.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου

Βγάλτε γρήγορα ένα στιγμιότυπο της επιφάνειας εργασίας, ενός παραθύρου, ή μιας περιοχής χρησιμοποιώντας αυτές τις γενικές συντομεύσεις πληκτρολογίου:

 • Prt Scrn για τη λήψη ενός στιγμιότυπου της επιφάνειας εργασίας.

 • Alt+Prt Scrn για τη λήψη ενός στιγμιότυπου ενός παραθύρου.

 • Shift+Prt Scrn για τη λήψη ενός στιγμιότυπου μιας περιοχής που επιλέξατε.

Όταν χρησιμοποιείτε μια συντόμευση πληκτρολογίου, η εικόνα αποθηκεύεται αυτόματα στον φάκελο σας Εικόνες στον προσωπικό σας φάκελο με ένα όνομα αρχείου που ξεκινά με Στιγμιότυπο και περιλαμβάνει την ημερομηνία και τον χρόνο λήψης.

Αν δεν έχετε έναν φάκελο Εικόνες, οι εικόνες θα αποθηκευτούν στον προσωπικό σας φάκελο.

Μπορείτε επίσης να κρατήσετε πατημένο το Ctrl με οποιαδήποτε από τις παραπάνω συντομεύσεις για να αντιγράψετε την εικόνα του στιγμιότυπου στο πρόχειρο αντί να το αποθηκεύσετε.

Λήψη ενός στιγμιότυπου οθόνης

Μπορείτε να κάνετε μια εγγραφή βίντεο του τι συμβαίνει στην οθόνη σας:

 1. Πατήστε Ctrl+Alt+Shift+R για να ξεκινήσετε την εγγραφή της οθόνης σας.

  Ένας κόκκινος κύκλος εμφανίζεται στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης όταν εξελίσσεται η εγγραφή.

 2. Μόλις τελειώσετε, πατήστε ξανά Ctrl+Alt+Shift+R για να σταματήσετε την εγγραφή.

 3. Το βίντεο αποθηκεύεται αυτόματα στον φάκελο Βίντεο στον προσωπικό σας φάκελο, με ένα όνομα αρχείου που ξεκινά με Στιγμιότυπο και περιλαμβάνει την ημερομηνία και τον χρόνο λήψης.

Αν δεν έχετε έναν φάκελο Βίντεο, τα βίντεο θα αποθηκευτούν στον προσωπικό σας φάκελο.