Hyödyllisiä pikanäppäimiä

Tämä sivu sisältää tärkeimmät pikanäppäimet, joiden avulla työpöydän ja sovellusten käyttö onnistuu entistä tehokkaammin. Jos et voi käyttää hiirtä tai muuta osoitinlaitetta, lue Näppäimistöllä liikkuminen saadaksesi lisätietoja, kuinka käyttöliittymien käyttö näppäimistöä käyttäen onnistuu.

Siirtyminen työpöydän eri osien välillä

Alt+F1 tai

Super-näppäin

Switch between the Desktop and running applications. In the desktop, start typing to instantly search your applications, contacts, and documents.

Alt+F2

Pop up command window (for quickly running commands).

Käytä nuolinäppäimiä käyttääksesi aiemmin suoritettuja komentoja.

Super+Tab

Vaihda nopeasti ikkunoiden välillä. Vaihda selausjärjestystä pitämällä Shift -näppäintä pohjassa.

Super+`

Vaihda saman sovelluksen ikkunoiden välillä, tai ikkunanvaihtimen ollessa aktiivisena (Alt+Tab) siinä valitun sovelluksen ikkunoiden välillä.

Tämä pikanäppäin käyttää aina Tab-näppäimen yläpuolella olevaa näppäintä, mikä suomalaisessa näppäimistössä on §. Kaikilla muilla näppäimistöasetteluilla näppäinyhdistelmä on Super ja Tab-näppäimen yläpuolella oleva näppäin.

Alt+Esc

Switch between windows. Hold down Shift for reverse order.

Ctrl+Alt+Tab

Give keyboard focus to the taskbar. In the Desktop, switch keyboard focus between the taskbar and the windows. Use the arrow keys to navigate.

Super+A

Näytä sovellusluettelo.

Shift+Super+

Siirrä nykyinen ikkuna yhden näytön verran vasemmalle.

Shift+Super+

Siirrä nykyinen ikkuna yhden näytön verran oikealle.

Ctrl+Alt+Delete

Show the Power Off dialog.

Super+L

Lukitse näyttö.

Super+V

Show the notification list. Press Super+V again or Esc to close.

Yleiset tekstinmuokkaamiseen liittyvät pikanäppäimet

Ctrl+A

Valitse nykyisen alueen kaikki kohteet.

Ctrl+X

Leikkaa (poista) valittuna oleva teksti tai kohteet ja kopioi se leikepöydälle.

Ctrl+C

Kopioi valittu teksti tai kohteet leikepöydälle.

Ctrl+V

Liitä leikepöydän sisältö.

Ctrl+Z

Peru viimeisin toiminto.

Kuvankaappaukset

Prnt Scrn

Ota kuvakaappaus.

Alt+Prnt Scrn

Ota kuvakaappaus ikkunasta.

Shift+Prnt Scrn

Ota kuvankaappaus haluamastasi alueesta. Osoitin muuttuu tähtäimeksi. Paina hiiren ykkösnäppäin pohjaan ja valitse haluamasi alue.

Ctrl+Alt+Shift+R

Aloita ja lopeta näyttökaappausvideon tallennus.