Ta bort allt från en flyttbar disk

Om du har en flyttbar disk, exempelvis en USB-minne eller en extern hårddisk kan du ibland vilja ta bort alla filer och mappar helt från den. Du kan göra detta genom att formatera disken — detta tar bort alla filer på disken och gör den tom.

Att formatera en flyttbar disk

1. Open Disks from the Desktop.

2. Välj disken du vill rensa från listan över lagringsenheter till vänster.

Säkerställ att du har valt rätt disk! Om du väljer fel disk så kommer alla filer på den andra disken att tas bort!

3. I verktygsfältet under avsnittet Volymer, klicka på menyknappen. Klicka sedan på Formatera partition….

4. I fönstret som visas, välj en Typ av filsystem för disken.

Om du använder disken med datorer som kör Windows och Mac OS utöver att använda den med Linux-datorer så välj FAT. Om du bara använder den med Windows kan NTFS vara ett bättre alternativ. En kort beskrivning av filsystemstypen kommer att presenteras som en etikett.

5. Ge disken ett namn och klicka på Nästa för att fortsätta och visa ett bekräftelsefönster. Kontrollera detaljerna noggrant och klicka på Formatera för att rensa disken.

6. När formateringen har avslutats, klicka på utmatningsikonen för att göra en säker borttagning av disken. Den bör nu vara tom och redo att användas igen.

Att formatera en disk tar inte bort dina filer säkert

Att formatera en disk är inte ett helt säkert sätt att ta bort all dess data. En formaterad disk kommer att se ut som om den inte har filer på sig, men det är möjligt att speciella återskapningsprogram kan återställa filerna. Om du behöver ta bort filer på ett säkert sätt kommer du att behöva använda ett kommandoradsverktyg som shred.