Justera storleken på ett filsystem

Ett filsystem kan förstoras så att det använder det fria utrymmet efter sin partition. Ofta är detta även möjligt medan filsystemet är monterat.

För att skapa utrymme för en annan partition efter filsystemet kan det krympas i enlighet med det fria utrymme som finns inuti det.

Alla filsystem har inte stöd för storleksändring.

Partitionsstorleken kommer att ändras tillsammans med filsystemets storlek. Det är också möjligt att ändra storleken på en partition utan ett filsystem på samma sätt.

Ändra storlek på filsystem/partition

1. Open Disks from the Desktop.

2. Välj disken som innehåller filsystemet i fråga från listan över lagringsenheter till vänster. Om det finns mer än en volym på disken, välj volymen som innehåller filsystemet.

3. I verktygsfältet under avsnittet Volymer, klicka på menyknappen. Klicka sedan på Ändra storlek på filsystem… eller Ändra storlek… om det inte finns något filsystem.

4. En dialogruta kommer att öppnas där den nya storleken kan väljas. Filsystemet kommer att monteras för att beräkna den minsta storleken utifrån aktuellt innehåll. Om storleksminskning inte stöds är den minsta storleken den aktuella storleken. Lämna tillräckligt med utrymme i filsystemet då du krymper det så att det kan arbeta snabbt och pålitligt.

Beroende på hur mycket data som måste flyttas från den krympta delen så kan storleksändringen av filsystemet ta längre tid.

Storleksändringen av filsystemet involverar automatisk reparation av filsystemet. Det är därför rekommenderat att säkerhetskopiera viktiga data innan du startar. Åtgärden får inte stoppas, i annat fall leder det till att filsystemet skadas.

5. Bekräfta att starta åtgärden genom att klicka på Ändra storlek.

Åtgärden kommer att avmontera filsystemet om stöd för storleksändring på ett monterat filsystem saknas. Vänta tålmodigt medan filsystemets storlek ändras.

6. Då de nödvändiga åtgärderna för storleksändring och reparation är klara kan filsystemet användas igen.