Kolumninställningar för listvy i Filer

Det finns elva kolumner med information som du kan visa i listvyn i Filer. Klicka på menyknappen i övre högra hörnet i fönstret, välj Inställningar och välj fliken Listkolumner för att välja vilka kolumner som kommer att vara synliga.

Använd knapparna Flytta upp och Flytta ned för att välja ordningen som de valda kolumnerna kommer att visas. Klicka på Återställ till standardalternativ för att ångra ändringar och återgå till standardkolumnerna.

Namn

Namnet på mappar och filer.

Namn-kolumnen kan inte gömmas.

Storlek

Storleken för en mapp anges som antalet av objekt som finns i mappen. Storleken för en fil anges som byte, KB, eller MB.

Typ

Visas som mapp, eller filtyp som PDF-dokument, JPEG-bild, MP3-ljud, med mera.

Ändrad

Visar datum då filen senast ändrades.

Ägare

Namnet på användaren som äger filen eller mappen.

Grupp

Gruppen som äger filen. Varje användare är normalt i sin egen grupp, men det är möjligt att ha många användare i en grupp. En avdelning kan till exempel ha en egen grupp i en arbetsmiljö.

Rättigheter

Visar filrättigheterna. Till exempel drwxrw-r--

• Det första tecknet är filtypen. - innebär en normal fil och d innebär en mapp. I ovanliga fall kan andra tecken också visas.

• Nästa tre tecken rwx anger rättigheter för användaren som äger filen.

• Nästa tre rw- anger rättigheter för alla medlemmar i gruppen som äger filen.

• De sista tre tecknen i kolumnen r-- ange rättigheter för alla andra användare på systemet.

Varje rättighet har följande innebörd:

• r: läsbar, innebär att du kan öppna filen eller mappen

• w: skrivbar, innebär att du kan spara ändringar till den

• x: körbar, innebär att du kan köra den om det är program- eller skriptfil eller så kan du komma åt undermappar om det är en mapp

• -: rättighet inte inställd

MIME-typ

Visar objektets MIME-typ.

Plats

Sökvägen till platsen för filen.

Ändrad — Tid

Visar tid och datum då filen senast ändrades.

Åtkommen

Visar tid eller datum då filen senast ändrades.