Jag kan inte spela låtarna jag köpt från en nätmusikaffär

Om du hämtat musik från en nätbutik kan du komma att upptäcka att de inte kan spelas på din dator, speciellt om du köpt dem på en Windows- eller Mac OS-dator och sedan kopierat dem.

Detta kan bero på att musiken är i ett format som inte känns igen av din dator. För att kunna spela en låg måste du ha stöd för det rätta ljudformatet installerat — om du till exempel vill lyssna på MP3-filer, måste du har MP3-stöd installerat. Om du inte har stöd för ett givet ljudformat bör du se ett meddelande som informerar dig om detta när du försöker att spela en låt. Meddelande bör också erbjuda instruktioner om hur du installerar stöd för det formatet så att du kan spela det.

Om du har installerat stöd för låtens ljudformat men ändå inte kan spela upp den kan låten vara kopieringsskyddad (även känt som DRM-begränsning). DRM är ett sätt att begränsa vem som kan spela upp en låt och på vilka enheter. Företaget som sålde låten till dig har kontrollen över det här, inte du. Om en musikfil har DRM-begränsningar kommer du antagligen inte kunna spela upp den — du behöver i regel särskild programvara från försäljaren för att spela upp DRM-begränsade filer, men den programvaran fungerar sällan i Linux.

Du kan läsa mer om DRM hos Electronic Frontier Foundation.