Jag hör sprakande eller surrande när ljud spelas upp

Om du hör sprakande eller surrande när ljud spelas på din dator så kan du ha ett problem med ljudkablarna eller anslutningarna eller ett problem med drivrutinerna för ditt ljudkort.

• Kontrollera att högtalarna anslutits ordentligt.

Om högtalarna inte är ordentligt anslutna eller om de anslutits till fel kontakt så kan du höra ett surrande ljud.

• Säkerställ att högtalar-/hörlurskabeln inte är skadad.

Ljudkablar och kontaktdon kan slitas efter användning. Prova att ansluta kabeln eller hörlurarna till en annan ljudenhet (som en MP3-spelare eller en cd-spelare) för att kontrollera om det fortfarande finns ett sprakande ljud. Om det finns så kan du behöva ersätta kabeln eller hörlurarna.

• Kontrollera om ljuddrivrutinerna är dåliga.

Vissa ljudkort fungerar inte så bra i Linux eftersom de inte har så bra drivrutiner. Detta problem är mycket svårare att identifiera. Prova att söka efter tillverkare och modell för ditt ljudkort på internet, samt söktermen ”Linux”, för att se om andra personer har samma problem.

Du kan använda kommandot lspci för att få mer information om ditt ljudkort.