Varför spelas inte dvd-filmer upp?

Om du matar in en dvd i din dator och den inte spelar kanske du inte har rätt dvd-kodekar installerade, eller så kan dvd:n vara från en annan region.

Installera rätt kodekar för dvd-uppspelning

För att spela dvd:er måste du ha rätt kodekar installerade. En kodek är en bit programvara som låter program läsa ett video- eller ljudformat. Om ditt filmspelarprogram inte hittar rätt kodekar kan det erbjuda att installera dem åt dig. Om inte, måste du installera kodekarna manuellt — fråga om hjälp om hur du gör detta till exempel på din Linuxdistributions supportforum.

Dvd:er är också kopieringsskyddade via ett system som heter CSS. Detta förhindrar dig från att kopiera dvd:er, men det förhindrar också dig från att spela dem om du inte har extra programvara som hanterar kopieringsskyddet. Denna programvara finns tillgänglig från ett antal Linuxdistributioner, men kan inte användas legalt i alla länder. Kontakta din Linuxdistribution för mer information.

Kontrollera dvd-regionen

Dvd:er har en regionkod som berättar för dig vilken region i världen de får lov att spelas upp i. Om regionen på din dators dvd-spelare inte matchar regionen för dvd:n du försöker spela kommer du inte att kunna spela dvd:n. Om du till exempel har en dvd-spelare från region 1, kommer du bara att kunna spela dvd:er från Nordamerika.

Det är ofta möjligt att ändra regionen som din dvd-spelare använder, men det kan bara göras ett fåtal gånger innan den låser sig till en region permanent. För att ändra dvd-region på din dators dvd-spelare, använd regionset.

Du kan hitta mer information om dvd-regionkoder på Wikipedia.