Andra personer kan inte spela upp videorna jag gjort

Om du har gjort en video på din Linux-dator och skickat den till någon som använder Windows eller Mac OS kan du komma att upptäcka att de har svårt att spela videon.

För att kunna spela din video, måste personen du skickat den till ha de korrekta kodekarna installerade. En kodek är en liten bit programvara som vet hur man tar en video och visar den på skärmen. Det finns många olika video format och vart och ett kräver en egen kodek för att spela upp det. Du kan kontrollera vilket format dina videor har genom att:

• Open Files from the desktop.

• Högerklicka på videofilen och välj Egenskaper.

• Gå till fliken Ljud/Video- eller Video-fliken och se vilken Kodek som listas under Video och Ljud (om videon också har Ljud).

Fråga personen som har problem med uppspelning om de har en rätta kodeken installerad. Det kan vara bra att leta på nätet efter namnet på kodeken samt namnet på deras videouppspelningsprogram. Om din video till exempel använder Theora och du har en kompis som använder Windows Media Player för att söka titta på den, sök då efter ”theora windows media player”. Du kommer ofta att kunna hämta ner den rätta kodeken gratis om den inte finns installerad.

Om du inte kan hitta rätt kodek, prova mediaspelaren VLC. Den fungerar på Windows och Mac OS förutom Linux och har stöd för en mängd olika videoformat. Om det också misslyckas, prova att konvertera din video till ett annat format. De flesta videoredigerare kan göra detta och det finns också specifika program för videokonvertering. Kontrollera programmet för programvaruinstallation för att se vad som finns tillgängligt.

Det finns ett par andra problem som kan förhindra någon från att spela upp din video. Videon kan ha blivit skadad när du skickade den till dem (ibland kopieras stora filer inte helt korrekt), de kan ha problem med sitt videouppspelningsprogram eller så kan videon inte ha skapats korrekt (det kan ha uppstått fel när du sparade videon).