Per què és important la gestió del color?

La gestió del color és el procés de captura d'un color usant un dispositiu d'entrada, mostrar-lo en una pantalla, i imprimir-lo mentre es gestionen els colors exactes i el rang de colors en cada mitjà.

La necessitat de gestió del color probablement s'explica millor amb la fotografia d'un ocell durant un dia de gelada a l'hivern.

Un ocell sobre una paret gelada com es veu al visor de la càmera

Les pantalles generalment mostren sobresaturat el canal blau, fent que les imatges es vegin fredes.

Això és el que l'usuari veu en una típica pantalla d'ordinador portàtil

Observeu com el blanc no és "paper blanc" i el negre de l'ull és ara un marró fangós.

Això és el que veu l'usuari en imprimir en una impressora típica d'injecció de tinta

El problema bàsic que tenim és que cada dispositiu és capaç de manipular un rang de colors diferent. Així, mentre es pot fer una foto de blau elèctric, la majoria de les impressores no podran reproduir-la.

La majoria dels dispositius d'imatge capturen en RGB (vermell, verd, blau) i han de convertir a CMYK (cian, magenta, groc i negre) per a imprimir. Un altre problema és que no es pot tenir tinta blanca, de manera que la blancor només pot ser tan bona com ho sigui el color del paper.

Un altre problema són les unitats. Sense especificar l'escala en què es mesura un color, no sabem si el 100% de color vermell és a prop de l'infraroig o només de la tinta més vermella possible de la impressora. El 50% de color vermell en una pantalla és probablement un 62% en una altra pantalla. És com dir-li a una persona que acabeu de conduir 7 unitats de distància, sense la unitat la persona no sabrà si són 7 quilòmetres o 7 metres.

En color, fem referència a les unitats com a gamma. Gamma és bàsicament la gamma de colors que es poden reproduir. Un dispositiu semblant a una càmera DSLR podria tenir una gamma molt gran, podent capturar tots els colors d'una posta de sol, però un projector té una gamma de colors molt reduïda i tots els colors es veuran "rentats".

En alguns casos podem corregir la sortida del dispositiu mitjançant l'alteració de les dades que li enviem, però en altres casos on això no és possible (no pot imprimir el blau elèctric), hem de mostrar a l'usuari el resultat que obtindrà.

Per a les fotografies, té sentit utilitzar l'interval tonal complet d'un dispositiu de color, per a poder fer canvis de color suaus. Per a altres gràfics, és possible que els vulgueu fer coincidir exactament el color, és important si esteu intentant imprimir una tassa personalitzada amb el logotip de Red Hat que ha de ser del color vermell exacte.