Lastnosti datoteke

Za ogled podatkov o datoteki ali mapi desno kliknite in izberite Lastnosti. Namesto tega lahko tudi izberete datoteko in pritisnite Alt ▸ Enter.

The file properties window shows you information like the type of file, the size of the file, and when you last modified it. If you need this information often, you can have it displayed in list view columns or icon captions.

Podatki v zavihku Osnovno so razloženi spodaj. Na voljo so tudi zavihka Dovoljenja in Odpri z. Za določene vrste datoteke kot so slike in videi bo na voljo dodaten zavihek, ki vsebuje podatke o merah, trajanju in kodeku.

Osnovne lastnosti

Name

Datoteko lahko preimenujete s spremembo tega polja. Datoteko lahko preimenujete tudi izven okna lastnosti. Oglejte Preimenovanje datoteke ali mape.

Type

This helps you identify the type of the file, such as PDF document, OpenDocument Text, or JPEG image. The file type determines which applications can open the file, among other things. For example, you can’t open a picture with a music player. See Odpiranje datotek z drugimi programi for more information on this.

Vrsta MIME je datoteka prikazana v oklepaju; vrsta MIME je standardni način, ki ga računalniki uporabljajo za sklicevanje na vrsto datoteke.

Vsebina

To polje se prikaže, če gledate lastnosti mape ne datoteke. Pomaga vam videti število predetov v mapi. Če mapa vsebuje druge mape, se posamezne notranje mape štejejo kot ena predmet, tudi če vsebujejo več predmetov. Vsaka datoteka se prav tako šteje kot en predmet. Če je mapa prazna, bo vsebina prikazala ničesar.

Velikost

To polje se prikaže, če gledate datotekao (ne mapo). Velikost datoteke vam pove, koliko prostora na disku zaseda. To je tudi pokazatelj, kako dolgo bo trajalo, da prenesete datoteko ali jo pošljete preko e-pošte (velike datoteke za pošiljanje/prejemanje zahtevajo več časa).

Velikosti so lahko v bajtih, KB, MB, or GB; v primeru zadnjih treh bo velikost v bajtih podana tudi v oklepaju. 1 KB je 1024 bajtov, 1 MB je 1024 KB in tako dalje.

Parent Folder

The location of each file on your computer is given by its absolute path. This is a unique “address” of the file on your computer, made up of a list of the folders that you would need to go into to find the file. For example, if Jim had a file called Resume.pdf in his Home folder, its parent folder would be /home/jim and its location would be /home/jim/Resume.pdf.

Nezaseden prostor

To je prikazano samo za mape. Podaja količino prostora, ki je na voljo na disku, na katerem je mapa. To je uporabno za preverjanje, če je trdi disk poln.

Dostopano

Datum in čas, ko je bila datoteka zadnjič odprta.

Spremenjeno

Datum in čas zadnje spremembe in shranjevanja datoteke.