Skapa en anslutning med en fast IP-adress

De flesta nätverk kommer automatiskt att tilldela en IP-adress och andra detaljer till din dator när du ansluter till nätverket. Dessa detaljer kan uppdateras regelbundet men du kanske önskar att få en fast IP-adress till din dator så du alltid vet vilken dess adress är (om den till exempel är en filserver).

För att ge din dator en fast (statisk) IP-adress:

1. Go to the Desktop and start typing Network.

2. Klicka på Nätverk för att öppna panelen.

3. Hitta nätverksanslutningen som du vill ska ha en fast adress. Klicka på inställningar-knappen intill nätverksanslutningen. För en Trådlös anslutning kommer inställningar-knappen att finnas intill det aktiva nätverket.

4. Välj IPv4- eller IPv6-fliken och ändra Metod till Manuell.

5. Skriv in IP-adress och Gateway samt en lämplig Nätmask.

6. I avsnittet DNS, slå av Automatisk. Mata in IP-adressen för en DNS-server som du vill använda. Mata in ytterligare DNS-serveradresser via +-knappen.

7. I avsnittet Rutter, slå av Automatisk. Mata in Adress, Nätmask, Rutt och Metrik för en rutt du vill använda. Mata in ytterligare rutter via +-knappen.

8. Klicka på Verkställ. Nätverksanslutningen bör nu ha en fast IP-adress.