Användbara tangentbordsgenvägar

Denna sida tillhandahåller en översikt över kortkommandon som kan hjälpa dig att använda ditt skrivbord och program mer effektivt. Om du inte kan använda en mus eller ett pekdon alls, se Tangentbordsnavigation för vidare information om hur man navigerar i användargränssnittet enbart med tangentbordet.

Ta sig runt på skrivbordet

Alt+F1 eller

tangenten Super

Switch between the Desktop and running applications. In the desktop, start typing to instantly search your applications, contacts, and documents.

Alt+F2

Visa kommandofönstret (för att snabbt köra kommandon).

Använd piltangenterna för att snabbt komma åt tidigare körda kommandon.

Super+Tabb

Växla snabbt mellan fönster. Håll ner Skift för omvänd ordning.

Super+`

Växla mellan fönster från samma program, eller från det markerade programmet efter Super+Tabb.

Detta kortkommando använder ` på amerikanska tangentbord, där tangenten ` sitter ovanför Tabb. På alla andra tangentbord är kortkommandot Super samt tangenten ovanför Tabb.

Alt+Esc

Switch between windows. Hold down Shift for reverse order.

Ctrl+Alt+Tabb

Give keyboard focus to the taskbar. In the Desktop, switch keyboard focus between the taskbar and the windows. Use the arrow keys to navigate.

Super+A

Visa listan över program.

Skift+Super+

Flytta aktuellt fönster en skärm åt vänster.

Skift+Super+

Flytta aktuellt fönster en skärm åt höger.

Ctrl+Alt+Delete

Visa dialogrutan Stäng av.

Super+L

Lås skärmen.

Super+V

Visa aviseringslistan. Tryck på Super+V igen eller Esc för att stänga.

Vanliga redigeringsgenvägar

Ctrl+A

Markera all text eller alla objekt i en lista.

Ctrl+X

Klipp ut markerad text eller objekt och placera dem i urklipp.

Ctrl+C

Kopiera markerad text eller objekt till urklipp.

Ctrl+V

Klistra in innehållet i urklipp.

Ctrl+Z

Ångra senaste åtgärden.

Fånga från skärmen

Prnt Scrn

Ta en skärmbild.

Alt+Prnt Scrn

Ta en skärmbild av ett fönster.

Skift+Prnt Scrn

Ta en skärmbild av ett område av skärmen. Markören ändras till hårkors. Klicka och dra för att välja ett område.

Ctrl+Alt+Skift+R

Starta och stoppa en skärminspelning.