Mata in speciella tecken

Du kan mata in och titta på tusentals tecken från de flesta av världens skriftsystem, till och med de som inte finns på ditt tangentbord. Denna sida listar några olika sätt på vilka du kan mata in specialtecken.

Tecken

Teckentabellprogrammet låter dig söka efter och infoga ovanliga tecken, inklusive emojitecken, genom att bläddra genom teckenkategorier eller leta efter nyckelord.

You can launch Characters from the Overview.

Kodpunkter

Du kan mata in vilket Unicode-tecken som helst genom att använda bara ditt tangentbord med tecknets numeriska kodpunkt. Varje tecken identifieras med en fyra-teckens kodpunkt. För att hitta kodpunkten för ett tecken, slå upp det i programmet Tecken. Kodpunkten är de fyra tecknen efter U+.

För att mata in ett tecken via dess kodpunkt, tryck Ctrl+Skift+U, skriv sedan den fyra tecken långa kodpunkten, och tryck Blanksteg eller Retur. Om du ofta använder tecken som du inte kan nå enkelt med andra metoder kan det vara värdefullt att memorera kodpunkterna för de tecknen så att du kan mata in dem snabbt.

Tangentbordslayouter

You can make your keyboard behave like the keyboard for another language, regardless of the letters printed on the keys. You can even easily switch between different keyboard layouts using an icon in the taskbar. To learn how, see Använd alternativa tangentbordslayouter.

Inmatningsmetoder

En inmatningsmetod expanderar de föregående metoderna genom att tillåta inmatning av tecken inte enbart med tangentbordet utan också andra inmatningsenheter. Du kan till exempel mata in tecken med en mus via en gestmetod eller mata in japanska tecken via ett latinskt tangentbord.

För att välja en inmatningsmetod, högerklicka på textkomponenten och i menyn Inmatningsmetod välj inmatningsmetoden du vill använda. Det finns ingen standardinmatningsmetod så läs i dokumentationen för inmatningsmetoder om hur de används.