Vad är en MAC-adress?

En MAC-adress är den unika identifierare som av tillverkaren tilldelats till en nätverkshårdvara (exempelvis ett trådlöst kort eller ett ethernet-kort). MAC står för Media Access Control och varje identifierare är avsedd att vara unik för en specifik enhet.

En MAC-adress består av sex grupper av två tecken, separerade med ett kolon. 00:1B:44:11:3A:B7 är ett exempel på en MAC-adress.

För att identifiera MAC-adressen hos din egen nätverkshårdvara:

1. Go to the Desktop and start typing Network.

2. Klicka på Nätverk för att öppna panelen.

3. Välj vilken enhet, Trådlös eller Trådbunden från panelen till vänster.

MAC-adressen för den trådbundna enheten kommer att visas som Hårdvaruadress till höger.

Klicka på inställningar-knappen för att se MAC-adressen för den trådlösa enheten visas som Hårdvaruadress i panelen Detaljer.

I praktiken kan du behöva modifiera eller ”spoof:a” en MAC-adress. Vissa internetleverantörer kan till exempel kräva att en specifik MAC-adress används för att nå deras tjänst. Om nätverkskortet slutar fungera och du behöver ersätta med ett nytt kort, kommer tjänsten inte att fungera längre. I ett sådant fall kan du behöva modifiera MAC-adressen.